Onze huisdieren worden tegenwoordig steeds ouder. Een kleine hond valt in de categorie senior vanaf 12 jaar en een grote hond vanaf 8 jaar. Een kat is vanaf 12 jaar een senior. Helaas komt ouderdom vaak met gebreken, die in eerste instantie niet op hoeven te vallen. Naarmate deze langer bestaan worden de klachten heftiger, tot er een punt komt dat uw dier er echt ziek van is. Voor de meeste ouderdoms-aandoeningen geldt dat ze moeilijker te behandelen zijn naarmate ze langer bestaan. Daarom is het belangrijk om symptomen snel te herkennen
De meest voorkomende ouderdoms-aandoeningen zijn:
Het is belangrijk dat problemen in een zo vroeg mogelijk stadium worden opgespoord, zodat uw dier zo goed mogelijk ondersteund kan worden. Dit heeft meerdere redenen.
Met name bij een ouder dier is het dus belangrijk om vroegtijdig, dus nog voor er verschijnselen zijn, problemen op te sporen. Zo kan achteruitgang worden voorkomen. Daarnaast ontstaan de verschijnselen vaak geleidelijk, waardoor het minder opvalt. Jaarlijkse controle is dus erg belangrijk. Zo een uitgebreide controle heet ook wel een senioren check-up of geriatrisch onderzoek.
De kans bestaat dat uit het klinische onderzoek en het bloedonderzoek blijkt dat alle organen goed functioneren is relatief groot. Dit heeft ook enorme voordelen; we hebben nu uitgangswaarden van uw dier waarmee we toekomstig bloedonderzoek kunnen vergelijken. Ook kunnen we voorzorgsmaatregelen nemen om de conditie zo goed mogelijk te houden.
Het is aan te raden een dieet te kiezen dat is aangepast op de levensfase. Als uw dier niet al op een speciaal dieet staat is het beste om een een seniorendieet te gaan voeren. Daarmee wordt al vooruitgelopen op eventueel minder goed functionerende organen. Daarnaast bevat een seniorendieet vaak minder calorieën om het gewicht optimaal te houden. Dit voorkomt overmatige slijtage van de gewrichten.
We hopen u nog jarenlang plezier met uw huisdier te kunnen geven. Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u altijd bij ons terecht.
De verschijnselen zijn afhankelijk van de aandoening en van de ernst ervan. de meest voorkomende zijn:
Wanneer u één of meerdere van bovenstaande verschijnselen opmerkt, is het verstandig om uw dier te laten onderzoeken. Bij twijfel kunt u altijd bellen om een afspraak te maken.
Daarnaast kan uw huisdier preventief worden onderzocht, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse vaccinatie.
Wanneer uw huisdier een senior is, kunt u een afspraak maken voor een senioren check-up. Dit uitgebreide consult bevat een aantal stappen:
Door middel van een screenend (alle belangrijke orgaansystemen worden gecontroleerd) bloedonderzoek, het urineonderzoek en de bloeddrukmeting krijgen we een goede indicatie van de conditie van het lichaam van uw dier.