Vlooien

Deel deze pagina

Vlooien hebben een slechte reputatie als parasiet. Ze komen veel en vaak voor op onze huisdieren en geven een echt “kriebel-effect” bij huisdiereigenaren.

Hoe loopt mijn huisdier vlooien op?

Direct contact met een ander besmet dier is een belangrijke bron. Gek genoeg zien we soms wel dat één dier in een huishouden heviger besmet is dan de andere, maar altijd worden alle dieren wel besmet met vlooien. Uitzondering zijn haarloze huisdieren, deze kunnen wel een vlooienbeet oplopen, maar niet de vlooien met zich meedragen. Bij direct contact springt de vlo direct of indirect over op een ander dier.

Indirecte besmetting kan echter ook via de eitjes. Deze zijn een beetje plakkerig en plakken dus aan schoenen en kleding en op die manier kunt u ook vlooien mee naar binnen nemen. Dus ook dieren die nooit buiten komen (bijv. binnenkatten) hebben dus wel kans om besmet te raken.

Eitjes zijn ontzettend resistent tegen omgevingsfactoren en kunnen daardoor lang in de omgeving blijven overleven, voordat ze uitkomen en een vlooienlarf worden.

Wat voor risico hebben vlooien?

Vlooien kunnen op zich al veel irritatie geven door het bijten om bloed op te zuigen. Dieren voelen dit als een prikkeling. Sommige dieren hebben ook een vlooienallergie. Hierdoor reageren zij extra hevig op het inbrengen van het speeksel van de vlo bij het bijten. Hierdoor ontstaat een allergische reactie die soms weken kan houden, als de vlooien al weg zijn.

Vlooien zijn ook tussengastheer van de lintworm. Via vlooien kunnen honden en katten zich besmetten met de lintworm. Dit gebeurt doordat het dier de vlo echt opeet tijdens het likken en bijten van de huid. Hierdoor ontwikkelt de lintworm zich verder in het dier en raakt deze besmet.

Behandeling

Vlooien zijn goed te behandelen. Er zijn vele verschillende soorten middelen beschikbaar om vlooien middels een pil, pipet of band te behandelen. Super belangrijk hierbij is dat het een relatief nieuw middel betreft. We zien helaas heel vaak dat eigenaren wel al een middel uit de dierenwinkel of supermarkt hebben gegeven. Dit zijn deels echter vaak hele verouderde middelen, waartegen vlooien resistent kunnen zijn geworden. Uiteraard heeft het middel dan geen zin meer.

Bij Dierenziekenhuis Diemen beschikken we altijd over een grote variatie nieuwe middelen, die zich bewezen hebben in de praktijk. Belangrijk is om alle dieren in huis te behandelen.

Omgeving behandelen

Net zo belangrijk om alle dieren in huis tegen vlooien te behandelen is de omgeving te behandelen. Als de vlooieninfectie niet al te hevig is, volstaat het volgende.

  • alle ligplaatsen, dekentjes e.d. wassen op minimaal 60 gr
  • goed stofzuigen, inclusief alle kieren langs bijvoorbeeld plinten.

Als de vlooieninfestatie echter te hevig is, of er worden na 24 uur nog kleine vlootjes gevonden, dan is behandeling van de omgeving ook noodzakelijk om er goed vanaf te komen.

Hiervoor zijn speciale omgevingssprays op de markt, en ook hierbij geldt dat een nieuw middel heel belangrijk is. Ook hiervoor adviseren wij u graag.

vlooien