Vitamine C cavia

Deel deze pagina

Het belang van vitamine C voor cavia’s.

Cavia’s missen het enzym L-gulonolactone oxidase. Dit enzym is betrokken bij de aanmaak van vitamine C uit suikers. Hierdoor kan een cavia zelf geen vitamine C uit voeding aanmaken en moet deze de vitamine C dus direct vanuit de voeding binnen krijgen. Volwassen cavia’s hebben 50-60 mg/kg lichaamsgewicht vitamine C per dag nodig. Bij een groeiende of drachtige cavia ligt deze behoefte wat hoger op 50-100mg/kg lichaamsgewicht.

Cavia voer

Veel fabrikanten van cavia voer voegen dit al toe aan de voeding zoals één van de betere zoals Selective voeding. Het nadeel is echter dat vitamine C vrij instabiel is en in 90 dagen bij kamertemperatuur al de helft van de vitamine C verliest door oxidatie hiervan. Tegen de tijd dat u het voer dus uit de winkel koopt zal er al heel veel van de vitamine C verdwenen zijn.

Zelf vitamine C geven

Er zijn verschillende methoden om vitamine C aan de cavia te geven. Dit kan door middel van vitamine C bevattende verse groenten en fruit, zoals rode en groene paprika, peterselie, tomaat, kiwi en sinaasappels. Let wel dat elke voerverandering rustig aan moet gaan om te voorkomen dat er gasvorming of diarree ontstaat. Bovendien kan er niet te veel van worden gegeven, want ook dan ontstaat vaak diarree.

In dierenwinkels worden vaak vitamine preparaten voor in het drinkwater aangeboden. Dit heeft echter geen zin. Ons drinkwater bevat wat chloor en chloor maakt vitamine C onwerkzaam en bovendien gaat het in de open lucht snel verloren.

Het beste is dus om een vitamine tabletje te geven. U kunt hiervoor gewoon een mensen tabletje geven (zoals van Roter of AH eigen merk). Deze hebben een sinaasappel of bosvruchten smaak en dus eten cavia’s, zodra ze aan de smaak gewend zijn, de tabletjes als lekkernij.

Je mag hiervan dagelijks 1 tabletje 70-80mg per cavia geven (let op dus niet de 1000mg tabletten voor mensen).

Bij een tekort is het soms nodig om tijdelijk injecties door de dierenarts te laten geven.

Symptomen tekort vitamine C

Een tekort aan vitamine C wordt ook wel scheurbuik genoemd. Vitamine C is essentieel voor de bindweefselaanmaak van het lichaam. Dit kan lijden tot bloedingen in gewrichten en tandvlees. Daardoor kunnen tanden en kiezen iets los gaan zitten en kunnen ze een afwijkende stand krijgen, waardoor gebitsproblemen kunnen ontstaan. Symptomen kunnen verder zijn; slechte vacht, diarree, vertraagde genezing van wonden en soms zelfs botbreuken.

Als een dier al echt een tekort heeft gehad, zijn de problemen niet altijd meer geheel terug te draaien. Preventie is dus de beste manier. Het beste kunt u dus veel hooi geven, matige hoeveelheid verse groenten, klein beetje pelletvoeding van bijvoorbeeld Selective en dagelijks een vitamine C 70/80 mg geven aan uw cavia om problemen te voorkomen.

Voor advies zijn we uiteraard altijd bereikbaar.

cavia vitamine C

Bron: dierenkliniek Wilhelminapark (ook voor meer informatie)