Deel deze pagina
Teken vormen een steeds groter probleem bij onze huisdieren. Voorheen kwamen teken voor in de maanden maart-oktober voor, maar inmiddels zien we ook steeds vaker nog steeds teken in de winter. Nog steeds is het voorjaar-zomer-najaar echter wel de grootste tekenperiode.
Teken kunnen vervelende ontstekingen van de huid geven, maar nog belangrijker ook gevaarlijke ziektes overdragen. De teken komen met het meebrengen ook weer in uw omgeving terecht, waardoor de kans dat een mens gebeten wordt nog groter wordt.
Het is daarom zaak om teken bij opmerken direct te verwijderen. Soms zijn de teken nog niet vastgebeten (direct na een boswandeling bijvoorbeeld). Dan kun je de teken met een doek gewoon van de vacht afvegen. Maar soms zitten de teken al vast in de huid. Belangrijk is daarbij om de teek in een draaiende en niet trekkende beweging te verwijderen. Hierdoor trekt de teek zijn pootjes in en is de kans minimaal dat er delen van de teek achterblijven.
De meest voorkomende tekenziektes zijn:
De laatste 2 ziektes komen vooralsnog alleen in het buitenland voor. Oorspronkelijk warme gebieden zoals het middellandse zee gebied, maar het leefgebied van de teek trekt wel steeds noordelijker op.
Zoals gezegd als er teken gezien worden, is het zaak deze vlot en volledig te verwijderen.
Het mooiste is echter om te voorkomen dat de teek zich vastbijt of in ieder geval binnen 24 uur wordt afgedood om te voorkomen dat deze ziektes kan overdragen. We hebben hier diverse middelen voor om dit te behandelen. Vraag daarom gerust advies bij het team van het Dierenziekenhuis.