Teken

Deel deze pagina

Teken vormen een steeds groter probleem bij onze huisdieren. Voorheen kwamen teken voor in de maanden maart-oktober voor, maar inmiddels zien we ook steeds vaker nog steeds teken in de winter. Nog steeds is het voorjaar-zomer-najaar echter wel de grootste tekenperiode.

Teken kunnen vervelende ontstekingen van de huid geven, maar nog belangrijker ook gevaarlijke ziektes overdragen. De teken komen met het meebrengen ook weer in uw omgeving terecht, waardoor de kans dat een mens gebeten wordt nog groter wordt.

Verwijderen van teken

Het is daarom zaak om teken bij opmerken direct te verwijderen. Soms zijn de teken nog niet vastgebeten (direct na een boswandeling bijvoorbeeld). Dan kun je de teken met een doek gewoon van de vacht afvegen. Maar soms zitten de teken al vast in de huid. Belangrijk is daarbij om de teek in een draaiende en niet trekkende beweging te verwijderen. Hierdoor trekt de teek zijn pootjes in en is de kans minimaal dat er delen van de teek achterblijven.

Tekenziektes

De meest voorkomende tekenziektes zijn:

  • Borreliose (ziekte van Lyme): een besmetting met borrelia gaat gepaard met koorts, een gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Hoewel de diagnose heel makkelijk te stellen is, worden er maar weinig dieren positief getest. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat de symptomen heel erg vaag zijn en daardoor vaak syptomatisch worden behandeld.
  • Babesiose: deze parasieten tasten de rode bloedcellen aan en maken deze uiteindelijk kapot. Hierdoor krijgt een dier bloedarmoede die ernstige vormen kan aannemen. Soms hebben dieren ook koorts, afwijkende urine of geelzucht.
  • Ehrlichiose: hoge koorts, gebrek aan eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen worden bij de acute infectie gezien. Bij de chronische vorm zien we met name vermagering en bloedingen.

De laatste 2 ziektes komen vooralsnog alleen in het buitenland voor. Oorspronkelijk warme gebieden zoals het middellandse zee gebied, maar het leefgebied van de teek trekt wel steeds noordelijker op.

Preventie teken

Zoals gezegd als er teken gezien worden, is het zaak deze vlot en volledig te verwijderen.

Het mooiste is echter om te voorkomen dat de teek zich vastbijt of in ieder geval binnen 24 uur wordt afgedood om te voorkomen dat deze ziektes kan overdragen. We hebben hier diverse middelen voor om dit te behandelen. Vraag daarom gerust advies bij het team van het Dierenziekenhuis.