Pijn bij de kat

Deel deze pagina

Pijn bij de kat herkennen

Katten en pijn, dat kan best moeilijk te zien zijn. Katten verbergen dit namelijk zoveel mogelijk. Het tonen van zwakte is in de beleving van de kat zo ongeveer een doodvonnis. Het instinct van een kat, hoe gedomesticeerd ze inmiddels ook zijn, zegt altijd: doe alsof er niets aan de hand is! En dit lukt ze over het algemeen erg goed, met name als het om langdurige, chronische pijn gaat. We weten dat we pijn bij katten in de afgelopen tientallen jaren ernstig hebben onderschat en inmiddels zijn we er veel bewuster op gaan letten.

Acute en chronische pijn bij de kat

Pijn kan onderverdeeld worden in 2 typen, acute pijn en chronische pijn. Acute pijn is snel te zien, bijvoorbeeld na een ongeluk. In tegenstelling tot de hond zal de kat minder duidelijke signalen tonen in de vorm van opvallend gedrag. De veranderingen in het gedrag van de kat zijn subtieler.

Bij acute pijn kan een kat specifieke houdingen aannemen:

  • Quasimodo: de kat zit met een opgetrokken rug en de voorpoten zijn gestrekt. De oren zijn meer naar onder en achter gericht en de ogen zijn half dichtgeknepen. Deze houding wordt vaak gezien na een operatie. Door de kenmerkende bobbel in de rug wordt dit de “Quasimodo” genoemd.
  • Knijpkat: de ogen zijn half dichtgeknepen en de kat staart naar de grond. Je kunt een denkbeeldige v-vormige lijn trekken door de ooghoeken. De oren zijn meer naar onder en achter gericht. De knijpende ogen zorgen ervoor dat deze houding Knijpkat wordt genoemd.
  • Vuurspuwer: de kat verandert van vriendelijk, naar blazend, brommend en verstard. Soms probeert hij zelfs te bijten en krabben als reactie op een aanraking. De naam Vuurspuwer slaat op de reactie van de kat, die naar verwachting in verhouding staat tot de pijn.
Bij acute, heftige pijn wordt het verbergen ook voor een kat een stuk moeilijker. Alleen lijkt de uiting van dit soort pijn weer heel erg op het gedrag dat de kat laat zien bij angst. Ook agressie is iets dat je veel ziet bij een kat die acute pijn heeft. De uiting van pijn en angst lijken zoveel op elkaar dat deze twee nog wel eens door elkaar worden gehaald. Katten hebben daarnaast geen universele manier bij het uiten van pijn. Vooral bij matige en chronische pijn kan het per kat enorm verschillen welke subtiele aanwijzingen er worden gegeven.

Chronische pijn bij de kat

Met chronische pijn wordt pijn bedoeld die langer dan 3 maanden duurt. Er zijn een aantal aandachtspunten, die aanduiden dat deze pijn aanwezig is.
In dat geval is de kat in vergelijking met vroeger:
  • Minder actief
  • Strammer lopen/springen
  • Kan vaker naast de bak plassen
  • Speelsheid neemt af
  • Agressiever
  • Terughoudender met springen/minder hoog springen
  • Slaperiger
  • Aanhankelijk neemt af
  • Verzorgt vacht slechter
  • Soms lange nagels door minder krabben
Een typische ouderdomskwaal die je bij katten vanaf 10 jaar vaak ziet is artrose. Bij artrose slijt het kraakbeen in de gewrichten, wat leidt tot pijn bij bewegen. Dikwijls worden katten hierbij minder actief, maar dit is een subtiele verandering. Meestal is met name minder springen een opvallend iets. Katten springen vaak minder hoog of trekken zich meer op aan de voorpoten. Artrose is niet omkeerbaar maar wel af te remmen of zelfs te stabiliseren. Met de juiste voeding en medicatie kan je kat nog prima jarenlang vooruit zonder (of met minimale) pijn. De dierenarts heeft ervaring hiermee en kan je hierin helpen. Wij raden bij katten vanaf 8-10 jaar leeftijd (afhankelijk van ras) aan om 1x per jaar een ouderdoms check up te laten uitvoeren. Hierbij wordt uw dier van top tot teen gecontroleerd en ook een bloedonderzoek voor de functie van organen gedaan. Chronische pijn is dan één van de dingen waar we extra op zullen letten.

kat laat pijn zien