Op vakantie met uw hond of kat

Deel deze pagina

U gaat op vakantie en de hond en / of kat mag mee!

Uw hond of kat mee op vakantie nemen is natuurlijk super gezellig en wie zorgt er beter voor uw dier dan uzelf? Houdt er echter wel rekening mee dat er in het buitenland bepaalde eisen worden gesteld aan huisdieren die het land in komen. Bovendien komen in het buitenland soms andere ziektes voor dan in Nederland en adviseren wij dus om daarvoor voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat uw huisdier weer net zo gezond naar Nederland terug komt.

Eisen

Als u de hond / kat mee wil nemen naar het buitenland, dan moeten zij aan bepaalde eisen voldoen voor vertrek uit Nederland. Zo geldt voor de meeste EU landen (o.a. België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië) dat de hond / kat minimaal 21 dagen voor vertrek een Rabiësvaccinatie gehad moet hebben. Tevens wordt er geëist dat het dier een identificatienummer (chip) heeft en een Europees Paspoort.

Voor een overzicht van de actuele vaccinatie eisen voor landen binnen en buiten Europa kunt u terecht op LICG.
Op deze website vindt u niet alleen de vaccinatie eisen, maar ook per land eventueel aanvullende eisen voor wat betreft bloedonderzoek om het effect van de Rabiësvaccinatie te controleren (Rabiës titer bepalen), ontwormen en preventieve behandelingen tegen o.a. teken. Tevens hebben sommige landen een “zwarte lijst” voor bepaalde rassen zoals bijvoorbeeld de Staffordshire Terrier. Als het ras van uw huisdier op zo’n lijst staat of als uw dier geen bewijs heeft (middels een stamboom) dat het tot een ander ras behoort dan mag deze niet het land in komen. Bij twijfel of voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Dierenziekenhuis Diemen of de desbetreffende ambassade.

Let op!!
U heeft niet alleen te maken met de eisen van het land waar u naartoe reist, maar ook met de eisen van de landen waar u op uw reis doorheen reist!

Preventie

Net als bij de mens kan de hond / kat verschillende ziektes oplopen in het buitenland. Het gaat hierbij om de hartworm die o.a. voorkomt in Frankrijk, Spanje, Italië en Oostenrijk. Ook de vossenlintworm is een parasiet waar de dieren in buitenland makkelijker mee besmet kunnen raken. Tevens moeten honden beschermd worden tegen de zandvliegjes die Leishmania kunnen overbrengen en uiteraard tegen de teken die o.a. Babesia en de ziekte van Lyme met zich mee kunnen dragen.

Voorzorgsmaatregelen

Waar moet u nog aan denken om mee te nemen als u naar het buitenland gaat met de hond / kat.
Gaat u met de auto? Denkt u er dan aan dat de hond / kat het erg warm kan hebben. Zorg voor voldoende water en stop regelmatig.
Heeft uw hond last van wagenziekte? Hiervoor is bij de dierenartsenpraktijk medicatie verkrijgbaar om dit te voorkomen.

Het is aan te raden om de volgende zaken mee te nemen:
• Paspoort (verplicht)
• evt Stamboompapieren (bij sommige rassen zoals de Stafford) Let op o.a. de Stafford wordt geheel niet meer toegelaten in bijvoorbeeld Frankrijk.
• Rabiëspenning
• Muilkorf (in sommige landen verplicht)
• Honden-autogordel of vaste bench (in sommige landen verplicht, o.a. Duitsland)
• Water
• Voer
• Medicijnen
• Tekentang
• EHBO-kit
• Tel nummer eigen dierenarts
• Eigen deken/mand
• Speeltjes

Om de hond zo goed mogelijk te beschermen in het buitenland raden wij aan om. Uiteraard dient dit schema soms op maat aangepast te worden.

Tot 4 weken in het buitenland:

  • 1-2 weken voor vertrek:
    • Bravecto tablet of pipet (vlooien, wormen, mijten)
    • Prevendog tekenband (teken, zandvliegjes) 5-6 maanden werkzaam 2 weken na vertrek
  • Bij thuiskomst:
    • Milpro tablet

Langer dan 4 weken in het buitenland:

    • Bravecto tablet of pipet (vlooien, wormen, mijten)
    • Prevendog tekenband (teken, zandvliegjes) 5-6 maanden werkzaam
  • Elke 3 maanden:
    • Bravecto (rekenen vanaf 1ste toediening)
    • Milpro tablet
  • Bij thuiskomst:
    • Milpro Tablet

Bent u van plan om langere tijd naar het buitenland te gaan, neem dan contact op met de assistente voor extra maatregelen.

Voor de kat raden wij aan:

  • 1-2 weken voor vertrek:
    • Bravecto Plus pipet (teken, vlooien, wormen, preventie hartworm.
  • Elke 3 maanden:
    • Bravecto Plus pipet (rekenen vanaf 1ste toediening)
  • Bij thuiskomst:
    • Milpro tablet

Advies: Verwijder teken binnen 24 uur!Als u op vakantie bent is het aan te raden om dagelijks uw hond of kat na te kijken op teken.

Informatie over de verschillende ziektes

Babesia

Babesia is een bloedparasiet die wordt overgebracht door teken. Komt voor bij honden en mensen, maar niet bij katten. Deze ziekte kwam voorheen eigenlijk alleen voor in het mediterraanse gebied, maar tegenwoordig (als gevolg van de klimaatsverandering) zien we het ook in Nederland. De Babesia parasiet wordt overgebracht door het speeksel van de teek. De Babesia dringen de rode bloedcellen in en vermeerderen zich tot de rode bloedcel kapot gaat. Incubatieperiode: 1-2 weken.
Symptomen: Acute sloomheid, verminderde eetlust, koorts, braken en diarree. Het acute stadia wordt vervolgd door bloedafbraak/bloedarmoede. Wanneer onbehandeld is er een grote kans op overlijden.
Diagnose; bloedonderzoek om de parasieten in het bloed aan te tonen.
Behandeling is mogelijk om de parasiet onder controle te houden.
Preventie: Bravecto gebruiken tegen vlooien en teken. In het Mediterrane gebied de Prevendog tekenband

Ziekte van Lyme

De Ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie overgebracht door een tekenbeet. De ziekte van Lyme komt voor bij honden en mensen, maar niet bij katten. De ziekte van Lyme komt wereldwijd dus ook in Nederland voor.
Symptomen zijn moeilijk te voorspellen; een uitslag kan na enkele dagen ontstaan, het kan op huidproblemen lijken als eczeem, zonnebrand, vlooienbeten etc. De ziekte van Lyme verloopt in drie stadia. Het 1ste stadium; enkele dagen tot weken na de tekenbeet ontstaat een lokale infectie. In 50% van de gevallen ontstaat er een kenmerkende rode ring. Ook griepachtige klachten kunnen hierbij passen. Het 2de stadium; de meerderheid vertoont reumatische klachten en hartklachten. Dit stadium kan weken tot maanden duren. Het 3de stadium; Chronische ontstekingen van de gewrichten.
Diagnose: bloedonderzoek om antilichamen aan te tonen
Behandeling: Een antibiotica kuur is aangewezen, maar niet altijd voldoende.
Preventie: Tekenbestrijding met Bravecto of Prevendog tekenband. Teken binnen 24 uur verwijderen.

Ehrlichia

Ehrlichia wordt overgebracht door de bruine honden teek/schapenteek dmv van speeksel tijdens voeden van de teek. Komt voor bij de kat en de hond. Komt voor in (sub) tropische streken. Ehrlichia kenmerkt zich door dat het in de witte bloedcellen zit en zorgt voor een ontsporing van het immuunsysteem.
Incubatie periode: 8-20 dagen
Symptomen: bloedarmoede, verminderd uithoudingsvermogen, er kunnen bloedingen optreden en pijnlijke gewrichten.
Diagnose; dmv een bloeduitstrijkje en bloedonderzoek.
Behandeling: is mogelijk met antibiotica
Preventie: Tekenbestrijding met Bravecto of Prevendog tekenband. Teken binnen 24 uur verwijderen.

Leishmania

Leishmania is een ziekte veroorzaakt door flagellaten die worden overgebracht door zandvliegjes. De zandvliegjes komen voornamelijk voor in het mediterraanse gebied in heuvelachtige, zandrijke gebieden. Leishmania komt voor bij honden en zelden bij katten.
Incubatieperiode: 1 maand tot 6 jaar.
Symptomen: vergrootte lymfeknopen, vergroting van de lever en alvleesklier, apathie, chronische huidproblemen, gewichtsverlies, neusbloedingen, oog problemen, lever- en nierfalen, verdikkingen van de huid.
Diagnose: Bloeduitstrijkje
Behandeling: Genezing is niet mogelijk, medicatie worden gegeven om de Leishmania onder controle proberen te houden.
Preventie: Prevendog tekenband/ Dieren binnen houden in avond en ochtend en muskieten gaas gebruiken op deuren en ramen.

Hartworm (Dirofilaria Immitis)

Hartworm is een worm die, zoals de naam zegt, in het hart (rechter hartkamer) gaat zitten. De hartworm komt voor in het Mediterraanse gebied en Amerika. De voorstadia van de hartworm kunnen worden overgebracht door vlooien en muggen.
Incubatieperiode: maanden tot jaren na infectie
Symptomen: minder uithoudingsvermogen, gewichtsverlies, hoesten, benauwdheid, hartproblemen.
Diagnose: klinische verschijnselen en hartecho, bloedonderzoek.
Behandeling: Behandeling met ontwormingsmiddelen is niet altijd aan te raden vanwege de reactie van de wormen en larven en de vaak matige conditie van de hond. Behandeling is wel mogelijk door eerst de volwassen wormen te doden en vervolgens pas de larven, daarna preventief behandelen.
Preventie: Prevendog band en Milpro.

Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum)

De Franse hartworm komt voor in centraal Europa. De wormen leven in de rechter hartkamer en longslagader. De larve is volwassen na 33-35 dagen.
Incubatieperiode: 40 dagen maar het kan jaren duren voor er symptomen zichtbaar zijn.
Symptomen: Acute vorm: plotseling ziek, hoesten, snelle ademhaling, bleke slijmvliezen, snelle pols. Deze vorm resulteert vaak in overlijden binnen 10-15 dagen (meestal bij jonge honden). Chronisch: bij deze vorm worden er pas symptomen zichtbaar in de laatste fase. Onderhuidse vochtophoping bij de onderkaak, bloedarmoede, zwelling van de buik, soms benauwdheid. De hond kan spontaan of schijnbaar genezen.
Diagnose: ontlasting onderzoek en swab van luchtwegslijm.
Behandeliing: Behandeling is mogelijk afhankelijk van de stadia.
Preventie: preventief behandelen tegen de Franse hartworm.

Vossenlintworm (E. multilocularis)

De Vossenlintworm ook wel de blaasworm genoemd wordt verspreid door de vos en komt voornamelijk in centraal Europa voor en recentelijk ook in Nederland. De Vossenlintworm veroorzaakt blazen in het lichaam bijv. in de darmen. Aantasting van de lever is het meest voorkomend. De dieren worden er niet vaak ziek van, maar de mens kan door een ernstige leveraantasting van deze blazen overlijden.
Incubatie: kan 5-15 jaar zijn
Symptomen: Bij dieren soms vage darmklachten. Bij mensen: bloederige diarree, leverklachten.
Diagnose: door middel van bloedonderzoek, radiografie en echografie.
Behandeling: Bij honden door regelmatig te ontwormen en daarmee de larve stadia te doden. Bij mensen is het slecht/niet behandelbaar.
Preventie: Regelmatig ontwormen in Nederland minimaal 4 x per jaar. In het buitenland zie schema.